NAS-Server

Om Multi-User met Online Pro te kunnen werken dient u te beschikken over een Windows Domein server of een NAS-server. In tegenstelling tot andere softwarepakketten is Online Pro niet afhankelijk van een SQL server waardoor er geen Windows File Server noodzakelijk is. Wilt u aanzienlijk op uw automatiseringskosten besparen raden wij u aan voor Online Pro gebruik te maken van een NAS-server.

Vele van onze klanten werken inmiddels met een NAS server. Een instapmodel is de QNAP TS-231P die vanaf 150,- excl. btw verkrijgbaar is. Als professioneler model raadden wij de QNAP NAS aan met SSD(memory) schijven met een vanaf prijs van 420 ex btw. De QNAP NAS werkt met SSD schijven die een snelheidswinst van een factor 10 opleveren t.o.v. van een traditionele harddisks.

Voordelen NAS server ten opzichte van Windows Server op een rij:

 • Kostenbesparing aanschaf & onderhoud, NAS Server vanaf 150 euro / Windows Server kost minimaal 2000,- euro.
 • Onderhoudskosten-besparing, een NAS server is hardwarematig en heeft geen Windows updates of andere software-updates nodig.
 • Aansluiten/Installeren: installeren van een NAS kost gemiddeld 30 minuten, van een traditionele Windows File Server vele uren.
 • Sneller, het besturingssystemen van de NAS-server is ontwikkeld voor data-opslag. Hierdoor zijn de prestaties ten opzichte een traditionele Windows File Server aanzienlijk hoger.
 • Stroomverbruik, een NAS server tot 5x minder stroom als een traditionele Windows File Server.

Voorbeeld van twee QNAP NAS configuraties

Onderstaand vind u twee configuraties van een professionele NAS servers met 2 SSD (memory) schijven. De SSD schijven bestaan niet meer uit draaiende onderdelen zoals de traditionele harddisks. Hierdoor gaat de doorvoersnelheid van deze schijven aanzienlijk omhoog. De lees/schrijfsnelheid van deze schijven zit rond de 500 MB/s, dit is vaak een factor 10 sneller als de huidige traditionele harddisks die u in gebruik heeft. Echter is de zoektijd nog vele malen belangrijker; een SSD schijf kan bestanden op willekeurige plekken duizenden keren sneller benaderen, dit doordat memory-chips rechtstreeks aanspreekbaar zijn. Dit verschil merkt u direct op uw netwerk met het werken met Online Pro, alle gegevens staan vrijwel direct op uw beeldscherm t.o.v. de oude situatie. (ook al zijn er veel werkplekken tegelijk in gebruik, heeft dit nauwelijks een vertragend effect)

Configuratie 1 : Snelle configuratie met 240 GB opslag (meer dan voldoende voor de meeste kantoren)

 • QNAP TS-231P Turbo – NAS-server +/- 180 euro inclusief BTW
 • 2 SSD 240 GB Schijven (OCZ vector 150) +/- 180 euro inclusief BTW
 • Totale kosten 360 euro inclusief BTW

Configuratie 2 : Snelle configuratie met 240 GB opslag (voor kantoren met veel werkplekken)

 • QNAP TS-253A Pro Turbo – NAS-server +/- 510 euro inclusief BTW
 • 2 SSD 240 GB Schijven (OCZ vector 150) +/- 180 euro inclusief BTW
 • Totale kosten 690 euro inclusief BTW

Let op!
Wijzigingen in bovenstaande configuraties graag even in overleg om later problemen te voorkomen. Ook als u andere NAS modellen wilt aanschaffen graag eerst overleg. Gelijksoortige NAS-configuraties van het merk Synology werken absoluut niet.